Joost  Scheffers

Mijn favoriete plek: Egyptische theehuizen

Een mannetje van het theehuis hobbelt heen en weer om een nieuwe kooltjes op de shisha te leggen. Alles in dit theehuis gebeurt door elkaar. Mensen zitten met elkaar te praten, voetbal op de grote tv te kijken, de krant te lezen, domino of tahwla (tric trac) te spelen of die gewoon alleen, in alle rust aan een shisha lurken. Een alledaags beeld in theehuizen hier. Veelal in simpele opstelling met betegelde muren en oude houten of plastic stoelen. Het is een ontmoetingsplek waar mensen uit de buurt, meestal mannen, komen en de eigenaar en medewerkers hun klanten bij naam kennen.

Ik ben dol op theehuizen en vind het de fijnste plek om af te spreken met vrienden. Ook ga ik er wel eens alleen heen. Dan neem ik mijn laptop of boek mee. Sommige theehuizen hebben zelfs internet. En het om mij geen kijken in een theehuis kan als vermakelijk zijn door alles wat er plaatsvindt. Je vindt de theehuizen overal en tot ver in nacht kan je wel ergens terecht. en omdat een thee vaak 1.5 of 2 pond is (tussen de 16 en 22 eurocent) kan je een hele avond theedrinken zonder veel geld kwijt te zijn. Ook voor vrijwel alle Egyptenaren is het te betalen om een avond in een theehuis door te brengen. In dit artikel (dat je met een korreltje zout moet nemen) met foto’s zie je een mooi overzicht van wat voor figuren je aantreft in zulke theehuizen.

IMG_3821

Neem gewoon je eten mee
In theehuizen serveren ze geen eten, waardoor je hen geen inkomsten ontneemt. En doordat eten op straat (falafel, shoarma) erg goedkoop is, zie je vaak mensen eten. Soms haal ik wel eens met vrienden falafel als ontbijt en eten we dat in een theehuis op met koffie erbij. Of zoals op bovenstaande foto met koshary, een Egyptisch gerecht dat bestaat uit pasta, rijst (ja, bij elkaar) gefrituurde ui, linzen en tomatensaus met azijn. Klinkt heel vies, maar het is best lekker en het goedkoopste eten dat je kan kopen. Maar omdat er zóveel koolhydraten inzitten, eet ik het alleen voor het sporten.

Nederlands elftal
Op een avond had ik met een Nederlandse vriend afgesproken, Eduard. Overigens een van de paar Nederlandse vrienden die ik hier heb. Mijn vriendengroep bestaat voor zo’n 2/3 deel uit Egyptenaren. Per toeval spraken we af op de avond dat Nederland tegen Letland moest voetballen voor de EK-kwalificatie. Normaal zou die wedstrijd volledig aan mij voorbij gaan, maar nu kon ik ‘m net zo goed met Eduard in een theehuis kijken. Van te voren haalden we kip en köfta bij een eettent op straat. De kip die zij verkopen is geïmporteerd uit Brazilië. Hoe dat precies gaat, weet ik ook niet. Maar de kippen zijn wel halal geslacht volgens de verkopers. Hoe dan ook, de kip en köfta zijn er wonderbaarlijk lekker en met omgerekend 2,2 euro voor een halve kip met brood en sla is het prima te betalen.

IMG_2638

Eduard was al eerder langs het theehuis geweest om te vragen of ze Nederland zouden uitzenden. Ja hoor, dat zouden ze doen. Toen we aankwamen was Nederland net begonnen, maar stond de televisie nog niet op de wedstrijd van Nederland. Eduard is een bekende bij het theehuis en met wat charme kon hij de eigenaar (en de mensen die er zaten) overtuigen om van Saoedi-Arabië – Bahrein naar Nederland – Letland te zappen. Best apart om in een theehuis met een shisha en Arabisch commentaar naar het Nederlands elftal te kijken, maar wel gezellig.

IMG_3902

De rekening
Dit stukje heb ik geschreven in hetzelfde theehuis als op onderstaande foto. Als ik wegga en om de rekening vraag, komt de eigenaar van het theehuis naar mij toe en vraagt wat ik gedronken heb. Drie thee, een limoensap en een shisa. De man kijkt even met zijn ogen omhoog terwijl hij alles bij elkaar optelt. In Nederland zou dit ondenkbaar zijn. Dat je na een middag op het terras aan de bediening vertelt wat je hebt gedronken en dat afrekent. Maar dat zou misschien ook niet werken als je op een zonnige middag gezellig biertjes zit te drinken. “14 pond”, zegt de man van het theehuis uiteindelijk. Zo’n 1,60 euro. Ik geef hem twee pond fooi en kijk nog eens in het theehuis rond naar de uiteenlopende bezigheden. Met een glimlach loop ik naar buiten. Om dit soort theehuizen en dat de dingen hier zo gaan, houd ik van Egypte.

IMG_3762