Joost  Scheffers

Schoenen poetsen en bier drinken

Op talloze plekken op straat zie je schoenenpoetsers gehurkt achter hun poetsblok zitten. Voor 2 pond (22 eurocent) maken ze je schoenen glimmend. Of ze komen langs in een theehuis om je schoenen te halen. In een kroeg in mijn straat (Horreya, voor de Egypte kenners) zit Hassan altijd in het hoekje. Doordat Horreya veel groter is dan de meeste theehuizen en kroegen, heeft hij zijn vaste plekje en is de hele avond bezig met poetsen. Gekleed in een djellaba loopt hij zo nu en dan rond op zoek naar schoenen. Ik geef mijn schoenen aan hem, en hij legt een stukje karton onder mijn voeten, zodat mijn sokken niet op de vloer komen. Hassen wandelt rustig terug naar zijn hoekje en begint met poetsen.

IMG_3842

 

Foto’s maken mag niet in Horreya. Er wordt immers bier gedronken, en dat wordt niet door iedereen in Egypte gewaardeerd. Van buitenaf is het daarom niet zichtbaar. De ramen zijn met een mozaïek afgewerkt of er staan houten platen voor zodat je niet naar binnen kan kijken. Desondanks weet iedereen van het bestaan van de kroeg en kan je zo naar binnen lopen. De bierdrinkers in Horreya zijn een mengeling van jonge mensen tot zo’n 35 jaar (waar ook veel vrouwen bijzitten) en je ziet altijd mannen van boven de vijftig bij elkaar zitten. Ik woon in Downtown, en in dat gebied zie je aardig wat van dit soort barretjes. Die vind je niet in ieder deel van de stad. De meeste winkels die alcohol verkopen zijn klein en liggen verborgen in een donkere steeg.

IMG_3556

Bier van het lokale merk Stella (door, who else, Heineken gebrouwd) kost dertien pond (1,33 euro) en wordt geserveerd in halve liters. Overigens zijn de prijzen voor bier, sigaretten en benzine sinds de zomer van 2014 fors omhoog gegaan. Sisi besloot de belasting op bier op bier met 200 (!) procent te verhogen en de belasting op sigaretten met vijftig procent.
Vroeger was een biertje in Horreya 10 pond. Op sommige plekken is een halve liter Stella van 21 naar 25 pond gegaan. In een alcoholwinkeltje hier in de buurt, betaal je nu 9 in plaats van 7 pond. Wel krijg je bij de mini-slijterij een pond als je de fles terugbrengt. Ja, in Egypte doen ze ook aan statiegeld. Een andere mogelijkheid om bier te kopen is bij Drinkies, een grote keten hier. De Egyptische Gall & Gall. En ze kunnen je bestelling thuis bezorgen, gratis.
Ondanks de accijnsverhoging wordt er niet minder gedronken. Ook doordat bier relatief duur is en dus alleen voor mensen met geld is weggelegd maken die paar pond extra niet uit. Een thee in een theehuis is meestal zo’n 2 pond en een biertje in Horreya 13 pond.