Joost  Scheffers

Documentaire & video

El Maestro

Als onderdeel van de specialisatie documentaire tijdens mijn opleiding, volgden we lessen in New York. Onderdeel daarvan was het opnemen van een lange reportage in een toegewezen wijk. Samen met Annemarie de Wit maakten we in The Bronx bovenstaand item over Fernando Laspina. Hij was in de jaren ’70 leider van de beruchte Savaga Skulls bende en runt nu een boksschool om kinderen van de straat te houden. Een verhaal over bendegeweld, de boksschool en hoe Laspina’s moeder in de rechtbank voor de omslag zorgde.

Documentaire trailer: Ben ik Alleen?

Met Léon Mastik maakte ik voor de honneurs klas CampusDoc een documentaire over eenzaamheid. Een persoonlijke documentaire met Léon als hoofdpersoon omdat de vraag en het perspectief van ons als maker komt. Het idee voor het onderwerp kwam van Léon toen zijn oma stierf. Het laatste was Léon’s oma hem vertelde, was dat ze zo eenzaam was. Wij hebben als student een drukker sociaal leven en meer vrienden dan ooit. Hoe kan het dan dat er mensen eenzaam zijn? Hoe word je eenzaam en hoe voorkom je dat?

De première was 1 juli 2014 in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht.

Boekwinkels in tijden van online

Dit item maakte ik eind 2012 voor het vak televisie tijdens mijn opleiding Journalistiek. Hoe kunnen boekwinkels in Utrecht zich staande houden met de stijgende verkoop van boeken online? Het was het eerste item dat ik helemaal zelf regisseerde en monteerde. De reportage is uitgezonden bij CampusTalk op RTV Utrecht.