Joost  Scheffers

Over mij

Joost Scheffers, afgestudeerd journalist, woonachtig en werkzaam in Caïro waar ik ook bezig ben met de afronding van mijn master Modern Middle Eastern Studies en een master Islamic Studies. Behalve de studeverplichtingen in de afrondende fase heb ik gewerkt als fixer voor onder mee de EO en radiobijdrages geleverd aan de NOS en VRT. Ik spreek vloeiend Arabisch.

In 2009 begon ik met de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht en in het voorjaar van 2011 raakte ik geïnteresseerd in het Midden-Oosten. Mijn eerste bezoek aan de regio bracht ik in januari 2012 en sindsdien heeft de Arabische Wereld mij niet meer los gelaten. Inmiddels heb ik sinds juni 2013 ruim 2,5 jaar in de Egyptische hoofdstad Caïro gewoond. In Nederland liep ik een stage en verlengde stage van samen zes maanden op de buitenlandredactie van NRC.

IMG_3762Om Arabisch te studeren en meer te leren over de cultuur en leefstijlen, besloot ik voor een periode naar Egypte te gaan. Ten tijde van het afzetten van president Morsi in de zomer en najaar 2013 woonde ik in Caïro en maakte ik de harde overgang naar de politiestaat van dichtbij mee. Tijdens die gewelddadige maanden kwam de NVJ cursus ‘Verslaggeving in Conflictgebieden‘ die ik heb gevolgd, goed van pas.

Guderende de vakkeuze voor mijn opleiding heb ik mij altijd gericht op het multimediale correspondentschap. Als correspondent moet je meer kunnen dan alleen schrijven. Zo volgde ik onder meer een honneursklas over het maken van een documentaire. Dit was inclusief lessen aan de Graduate School of Journalism in New York. Ook ben ik altijd mijn Arabisch blijven uitbreiden, omdat de kennis van de taal enorm belangrijk is voor een correspondent.

Om mijn kennis over het gecompliceerde Midden-Oosten en islam te verdiepen, ben ik in februari 2016 begonnen aan een master in Modern Middle Eastern Studies en een master in Islamic Studies aan de Universiteit Leiden. Momenteel ben ik die studies aan het afronden.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Op LinkedIn staat mijn uitgebreidere CV. Neem gerust contact op en ik antwoord je zo snel mogelijk.